η τοποθεσία

Το Δελφίνι βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αστυπάλαιας, στο γραφικό κόλπο του Πέρα Γιαλού, του παλιού λιμανιού του νησιού. Σε μικρή απόσταση υπάρχει μια από τις κεντρικότερες παραλίες του νησιού με καταγάλανα νερά και το αρχαιολογικό μουσείο.

Στα 100 μ. βρίσκεται η στάση του λεωφορείου και η πιάτσα ταξί. Ταβέρνες με εξαιρετική κουζίνα, παραδοσιακά καφενεία και μικρά café, όπως και mini markets είναι άμεσα προσβάσιμα.

Πώς θα φτάσετε
Αεροπορική σύνδεση από Αθήνα, Ρόδο, Κω, Λέρο και Κάλυμνο.
Ακτοπλοϊκή σύνδεση από Πειραιά, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Ρόδο, Δονούσα και Τήλο.

η Αστυπάλαια

Είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και βρίσκεται εκεί ακριβώς όπου τα Δωδεκάνησα συναντούν τις Κυκλάδες. Διατηρεί πολλά κυκλαδίτικα στοιχεία στο τοπίο και την αρχιτεκτονική της κι αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζεται ως «το μοναδικό Κυκλαδονήσι των Δωδεκανήσων».

Η Αστυπάλαια χωρίζεται στο Μέσα (δυτικό τμήμα) και το Έξω Νησί (ανατολικό τμήμα). Έχει έκταση 97 τ. χλμ., μήκος ακτών 110 χλμ. και πληθυσμό 1.300 κατοίκους, που κατανέμεται στους οικισμούς της Χώρας, του Λιβαδιού, της Μαλτεζάνας, του Μέσα και του έξω Βαθιού. Η ονομασία της προέρχεται από την Αστυπάλαια, κόρη του Φοίνικα και της Περιμήδης, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν και Ιχθυόεσσα, λόγω των πολλών ψαριών της. Πρωτοκατοικήθηκε τα προϊστορικά χρόνια, ενώ μετά το 1204 περιήλθε στους Βενετούς και κυρίως στην οικογένεια Γκουερίνι, που την οχύρωσαν χτίζοντας το Κάστρο στο λόφο της Χώρας. Οι Γκουερίνι έμειναν κύριοι του νησιού μέχρι το 1537, όταν κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Όπως όλα τα Δωδεκάνησα, παρέμεινε υπό τουρκική κυριαρχία έως το 1912 και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια Ιταλών, Βρετανών και Γερμανών, για να ενωθεί με την Ελλάδα το 1948.

Στις δαντελωτές ακτές της Αστυπάλαιας, θα βρείτε πλήθος παραλιών με λεπτό βότσαλο και καταγάλανα πεντακάθαρα νερά στις περιοχές Πέρα Γιαλός, Λιβάδι, Τζανάκι, Άγιο Κωνσταντίνο, Βάτσες, Καμινάκια, Πλάκες, Διαπόρι , Ψιλή Άμμο κα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές με τα υπέροχα ψηφιδωτά, το μοναδικού ενδιαφέροντος αρχαίο νεκροταφείο βρεφών και το επιβλητικό Ενετικό Κάστρο.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν μονοπάτια με ιδιαίτερες διαδρομές σε όλη την επιφάνεια του νησιού. Πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό, καφενεία, cafe και υπέροχα μπαράκια συμπληρώνουν την απολαυστική διαμονή στο νησί.